>>Videogebruik op social media 

Videogebruik op social media 

07-02-2019 | Algemeen

Videogebruik op social media 

Je hebt een mooie video gemaakt die je het liefst meteen met iedereen wil delen. Dat is heel begrijpelijk. Toch is het verstandig om niet zomaar alles overal online te zetten. Op welk social mediakanaal jouw video het beste past, hangt af van wat je wilt bereiken. Deze blog geeft je een overzicht welk type video het best past bij welk social mediakanaal. 

YouTube
Het afgelopen jaar groeide het aantal Nederlandse gebruikers van YouTube van 8 miljoen naar 8,7 miljoen. Dit blijkt uit het Nationale Social media onderzoek 2019. Het is dan ook niet gek dat YouTube steeds interessanter wordt voor bedrijven. Je kunt jouw merk uitstekend branden, Influencers kunnen je product testen/reviewen en kunnen jouw bedrijf (betaald) voor het voetlicht brengen. 

Wil je een video plaatsen op Youtube? Dan kun je het beste met het Hero-Hub-Help-model werken. Hero-video’s zijn de corporate of promotie video’s van jouw bedrijf. Met deze producties is je doel om een groot publiek te bereiken. Hub-video’s zijn video’s die regelmatig terugkeren, met een vast thema. Denk daarbij aan een vlog met het thema reizen die elke twee weken verschijnt. Help-video’s geven antwoord op praktische problemen of bepaalde thema’s waar jij als bedrijf gespecialiseerd in bent. 

Zorg een voor goede kwaliteit film. Neem je video bij voorkeur in HD op. Voor een optimaal bereik is het verstandig om tijdens of na de video door te linken naar bijvoorbeeld je website of andere gerelateerde video’s.

Facebook 
Video’s op Facebook hebben vaak een informatieve of grappige lading. Sinds 2015 werkt Facebook met een nieuw algoritme, waardoor berichten waar mensen lang naar kijken, vaker zichtbaar worden in jouw newsfeed. Omdat mensen langer naar video’s kijken, kent Facebook video meer waarde toe en is video dus heel geliefd op Facebook. 

Dankzij het video-algoritme kun je met video’s eenvoudig een groot publiek bereiken. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat Facebook video’s automatisch afspeelt zonder geluid. Jouw doelgroep kijkt jouw video dus waarschijnlijk zonder geluid. Zorg dus dat het beelden van jouw video het verhaal vertelt of zorg voor ondertiteling. 

Instagram 
Instagram wordt steeds meer ingezet voor zakelijk gebruik. Er zijn op dit moment zo’n 25 miljoen zakelijke profielen wereldwijd. Tachtig procent van de gebruikers volgt een bedrijf of een merk op Instagram. 

Bij Instagram draait alles om beeld. Door het plaatsen van video’s en foto’s die passen bij de uitstraling en sfeer van jouw bedrijf en producten, bouw je aan een fanclub die zich herkent in deze sfeer. 

Video’s op Instagram moeten in ieder geval kort zijn. De maximumlengte van een video is 1 minuut. Om je bereik op Instagram te vergroten, is het belangrijk om met hashtags te werken. Zet onder jouw post zeker drie sterke en relevante hashtags, zodat jouw post makkelijk gevonden kan worden. Gebruik daarnaast ook een geotag bij je post. Op deze manier vinden mensen je ook makkelijker.

Twitter 
Op Twitter zie voornamelijk video’s die doorlinken naar de website van een bedrijf. Dit doen bedrijven vaak aan de hand van korte teaservideo’s die een voorproefje geven van wat er op de website te zien is. 

Video’s op twitter publiceren? Houd er rekening mee dat er veel content geplaatst wordt op twitter. Hierdoor kan je video een beetje wegzakken in de timeline van anderen. Zorg dus voor een korte sneakpreview van maximaal 1 minuut met relevante hashtags en link door naar de complete versie van de video op een andere website. Wil je toch een langere video plaatsen? Op Twitter mag een video van maximaal twee minuten en twintig seconden duren. 

LinkedIn
LinkedIn is echt voor zakelijk gebruik. Het delen van leuke, grappig filmpjes is eigenlijk not done. LinkedIn leent zich heel goed om bijvoorbeeld video’s te plaatsen waarin je kennis deelt. Een mooie kans om je als professional te onderscheiden. 

Voor LinkedIn geldt dat je het zakelijk moet houden. Maak ook deze video’s niet te lang. Begin eens met dertig seconden en breidt het langzaam uit naar bijvoorbeeld drie minuten. Dit kun je doen om te kijken wat voor jouw bezoekers interessant is. Op LinkedIn mag een video maximaal tien minuten duren. Om het bereik te vergroten kun je het beste mensen en/of bedrijven linken in het bericht.

Met deze praktische tips kun jij verder met video op social media. Heb jij toch nog vragen? Wij helpen je graag zodat je een optimaal bereik realiseert met je video’s. Neem gerust contact met ons op.

Nu op Twitter