>>Radar bij de Actiegroep Fysiotherapie

Radar bij de Actiegroep Fysiotherapie

10-03-2020 | Algemeen

Radar bij de Actiegroep Fysiotherapie

In de auto. Onderweg naar de eerste locatie. Het kostte even tijd, maar na ruim anderhalf uur komen we aan op bestemming. Ik, Christel, ben voor het eerst aanwezig bij een opname van een klant van DOK30 Communicatie. Een hele ervaring. Leuk om zo een kijkje achter de schermen te krijgen. Als student Communicatie maak je dit niet snel mee. 

De uitzending van Radar gaat over ‘Fysiotherapeuten in actie tegen bemoeienis van zorgverzekeraars’.

Locatiebezoek fysiopraktijk in Hoorn

Samen met Mirjam ben ik onderweg naar de eerste locatie in Hoorn. Als eerst wordt er gefilmd bij de fysiopraktijk waar Brenda van Gent van de Actiegroep Fysiotherapie werkt.

Van Gent werkt bij een praktijk die sinds twee jaar geen contracten meer heeft met zorgverzekeraars. Dit zorgt ervoor dat patiënten de kosten voor een behandeling zelf moeten ophoesten. Fysiotherapeuten en patiënten maken zich daarom grote zorgen over de toegankelijkheid van de fysiotherapie.

De opnameploeg van Radar arriveerden. Al snel werd de fysiopraktijk overgenomen. Radar installeerde de apparatuur en de kamer werd omgetoverd tot een perfect plaatje voor de camera. Muisstil zaten wij bij het gesprek met Brenda. Natuurlijk gaat niet alles vlekkeloos. Is dit een ramp? Nee, geen probleem. Het is geen live televisie. Onduidelijkheden worden aan het eind herhaald.

Mirjam en ik zijn vanuit DOK30 Communicatie aanwezig bij de opnames. DOK30 Communicatie ondersteunt de Actiegroep Fysiotherapie en wij begeleiden, in dit geval, Brenda bij de woordvoering. Daarnaast zijn wij aanwezig voor onverwachte opvulling. Bij de opnames kwam er bijvoorbeeld een figurant te kort in de oefenruimte. Ook hiervoor is het belangrijk om aanwezig te zijn bij opnames van klanten, ik sprong dus direct in om te helpen.

In de oefenruimte van de fysiopraktijk maakte Radar nog een paar extra shots om het verhaal goed in beeld te brengen. Ik deed mee als figurant. Mijn armspieren deden het zware werk. Nog even hijgen op de loopband en ik sprong door naar de trampoline. Eindelijk, er waren genoeg extra shots gemaakt. Dat sporten in de avond, daar hoefde ik me niet meer druk over te maken. Een leuke bijkomstigheid van deze pr-stage.

Vliegensvlug naar Zutphen

De actie gaat over patiënten, daarom was het belangrijk dat Radar het gesprek aanging met de patiënt. De opnames bij de fysiopraktijk zijn klaar en Mirjam en ik haasten ons naar de auto. De volgende opname vindt plaats bij de patiënt thuis in Zutphen. Dan maar gezellig kletsen in de auto. Goed om mijn collega beter te leren kennen en het pr-vak te ontdekken. 

In Zutphen aangekomen, stonden wij al snel binnen bij de patiënt. Een vol huis. Help, dacht ik. Het duurt niet lang of Radar arriveert, maar hoe gaan zij hier mooie beelden opnemen? De patiënt zat vol adrenaline. Toch wel spannend om op televisie te komen. Als pr-adviseur speel je soms voor psycholoog: iemand op zijn of haar gemak stellen, zorgen dat de spanning eruit kan. 

Radar arriveerde. Het huis was snel omgebouwd en stond vol met de benodigde apparatuur.  

De patiënt kampt met lichamelijke klachten. Met de fysiotherapeut waar de patiënt nu zit, is ze niet tevreden. Het ingewikkelde is dat de zorgverzekeraar voor de patiënt bepaalt waar ze terecht kan. Anders mag de patiënt een bedrag aftikken van al snel 700,00 euro. Waar blijft op deze manier de toegankelijkheid van fysiotherapie? Dit is een duidelijk voorbeeld van waarom verandering in het zorgstelsel nodig is. Wij zetten ons hier graag voor in.

Uitzending Radar

De toegankelijkheid van fysiotherapie wordt besproken tijdens de uitzending van Radar. Op maandagavond 2 maart 2020 ging om 20.30 uur de televisie aan. Ik zat er klaar voor. Benieuwd naar wat Radar daadwerkelijk ging uitzenden. Een hele dag op pad geweest voor een nieuwsitem van acht minuten.

Het viel me direct op dat de ruimte waar het interview plaatsvond, voor de helft niet zichtbaar is. Het overvolle huis ziet er netjes en gestructureerd uit. Leerzaam om terug te zien hoe de gesprekken geknipt zijn door Radar. Dan pas kom je erachter hoe belangrijk het is om op het juiste moment een adempauze te houden. Op die momenten kan er geknipt worden in opnames. Acht minuten zijn zo voorbij. Alleen de belangrijkste highlights gebruikt Radar voor het programma.  

Een leerzame les voor een communicatiestudent

Als pr-adviseur is het belangrijk om aanwezig te zijn bij de woordvoering van klanten. Door aanwezig te zijn kan je de klant goed advies geven over woordvoering en het verhaal sturen. 

Voor mij als communicatiestudent is het een leerzame les. Door aanwezig te zijn bij de opnames van Radar kwam ik erachter hoe belangrijk het is om goed voorbereid naar interviews te gaan en te ontdekken hoe een interview voor de televisie werkt.

Nu op Twitter